Zaplavte si v Jabloneckém moři  

Zaplavte si v Jabloneckém moři

I v Jablonci nad Nisou, v podhůří Jizerek, kde sníh někdy straší i v květnu, se může stát, že vám bude pořádné horko. Pokud vám nepomůže naše čepované pivo, nebo jiné osvěžující drinky z naší restaurace, pak doporučujeme jediné, a to jet se zchladit do Jabloneckého moře. 

 

Jablonecké moře, neboli vodní nádrž Mšeno, je největší městskou vodní plochou ve střední Evropě, pro kterou je typické, že je z jedné strany lemována panelovými domy. V létě se kolem ní točí veškerý společenský život a Jablonečané jsou na ni patřičně hrdí. Však aby ne, když je součástí úvodní znělky pořadu Výměna manželek!:)

Ale vážně, jestli rádi plavete, jen tak lenošíte na břehu, jezdíte na paddleboardu, nebo třeba máte rádi procházky kolem vody, naše přehrada je ideální. Jak se k ní od nás z Petřína dostanete? Nejrychleji asi autem, můžete ale využít také místní MHD nebo sdílené kolo

Tentokrát vynecháme podrobný popis cesty, protože se k přehradě můžete dostat hned několika způsoby. Záleží na tom, jaký dopravní prostředek zvolíte. V létě jenom dávejte pozor na četné dopravní uzavírky, místní tomuto jevu říkají jablonecká únikovka :), ale nemusíte mít obavy, cestu k přehradě vždycky najdete.  

Kolem přehrady je vícero pláží a vstupné se neplatí. Záleží na vás, jestli chcete mít stánek s občerstvením na dosah jako stovky dalších lidí, nebo zamíříte na odlehlejší menší plážičky, kde budete mít více soukromí. Pro vyznavače opalování všude bez je u Jabloneckého moře vyhrazena nuda pláž.  

 

Voda v přehradě bývá i v horkých letních dnech příjemně osvěžující, na své si přijdou zkušení plavci i malé děti v mělké vodě u břehu. A trochu praktičtější info: kolem přehrady je několik veřejných wc i sprch, takže pohoda zaručena.

Když jednou Jablonecké moře navštívíte, na Chorvatsko si už ani nevzpomenete!:) 

Aktuálně 4.7. mělo Jablonecké moře 23 C

   

O vodní nádrži Mšeno:   
  
Přehrada byla postavena v letech 1906–1909 jako součást systému vodních děl na přítocích řeky Nisy, jehož cílem bylo zastavit povodně pravidelně sužující region Jizerských hor. 

Nádrž leží v nadmořské výšce 513 metrů nad mořem a vejdou se do ní tři miliony krychlových metrů vody. Unikátní technická památka je nejatraktivnějším rekreačním zázemím města i celého širokého okolí.

Zdroj: mestojablonec.cz

foto: Matyáš Gál

« Všechny tipy na výlety
© 2021 Petřín - Tvorba webu Softmedia.cz
Zavřít
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram